Soppaa

Saturday, April 08, 2006

Ruokavammaisia* ja älykkäitä ihmisiä

Lounaalla tänään 160 ihmistä. Uskomattoman monella ihmisellä on nykyään erilaisia allergioita. Ei vehnää, ei maitoa, ei pähkinää, paprikaa, selleriä, chiliä, mitään johdannaisia, ei munaa, ei riisiä, perunaa, porkkanaa.. Kun töitä tehdään ravintolassa, jossa liemiä ei keitetä luista lähtien itse, vaan käytetään jauheita, aiheuttaa näiden ihmisten ruokkiminen niin, että ruoka kuitenkin maistuu, kokeille huomattavasti päänvaivaa. Sokerina pohjalla vegaanit, jotka tilaa etukäteen kasvisruoan maininnalla "juusto käy", mutta eivät sitten voi syödä kasviskeittoa, jossa on kermaa. Tulipahan taas todettua, miten helppoa on elää lasten kans, joilla ei oo allergioita, vaan vain muutama "en tykkää"-ruoka-aine. Opettavaista oli kyllä pähkäillä päivän pääkokin kans eri allergikkojen kohdalla, mitä kenellekin voi syöttää. Etukäteen jännitettiin, mitähän sopasta tulee, ja lounaan jälkeen huokaistiin syvään helpotuksesta, kun selvittiin siitä kunnialla. Jopa se vegaani, joka saatuaan kasvisannoksen eteensä, lähetti keittiölle terveiset: "Pistäkää seuraavaa kertaa varten mieleen, että on myös 105-kiloisia kasvissyöjiä", oli tosi tyytyväinen, kun sai tripla-annoksen kermatonta keittoa.

Osa lounastajista oli Mensan kokousväkeä. Harvoin on hihitetty työvuorossa niinkuin tänään. Älykkyys on saanut uusia määritelmiä: "Kun ihminen ylittää tietyn älykkyysosamäärän, siitä tulee hassu tiedemies." "Kun oot tarpeeksi älykäs, ei ole enää mitään väliä sillä, miten pukeudut." Tai käyttäydyt. 110 hengen porukasta näitä molempia oli 90 %! Kokouksen puheenjohtaja, n. 6-kymppinen mies, joka oli kruunannut asunsa hikinauhalla päässä, oli paras: ilahdutti henkilökuntaa kuljettamalla tavaroita hotellin matkalaukkukärryillä pitkin päivää niin, että kulki puolijuoksua ja pörräs sylki lentäen kuin pikkupojat autoilla leikkiessään. Työkaveri bongas tärkeän keskustelunaiheen kesken kokouksen: "Ootteko tulleet ajatelleeksi, miten paljon viisampia me ollaan kuin muut ihmiset?"

Jos mä saisin valita joko ruokavamman tai älykkyyden, ottaisin ilman muuta ensimmäisen.

* Jos joku allergikko sattuu lukemaan, ei pidä suuttuman. Sana on vain alan slangia, samalla tavalla kuin ilman pöytävarausta tulevat asiakkaat on "irtopäitä". Molemmat kyllä naurattaa mun lapsia.

Siskon lähettämät mausteet kutkuttaa. Meillä on nyt vaan turha kokata. Esikoinen on onnellisesti perillä Lontoossa. Äiti huokaisi helpotuksesta saatuaan viestin. Viimeisin itkuinen puhelu tuli n. 1/2 tuntia ennen koneen lähtöä. Lentäminen pelottaa nykyään niin, että olin tosi huolissani siitä, uskaltaako mennä koko koneeseen. Teini on futiskavereittensa kans hohtokeilaamassa ja jatkavat siitä yöretkelle. Kertomukset siitä, miten mausteet ja soosit uppoaa meillä, alkaa siis ens viikolla.

3 Comments:

At 11:58 AM, Blogger Samuli said...

Hassua kyllä miten moni ihminen luulee, että kasvissyöjä voi syödä kalaa tai kinkkua tai katkarapuja, kun "eihän ne ole lihaa". Hmm. Niin no: eihän perunakaan edusta kasvikuntaa, vaan ruokaa :-) Onneksi ravintoloissa nykyään aletaan jo tuntea hyvin noita rajoituksia eikä tarjoilla herne-maissi-paprikaa tai kuumennettua tomaattimurskaa "keittona" (näinkin on käynyt.... ;)

Vegaani ei muuten syö mitään eläinperäistä, eli ei siis juustoa, kermaa tai mitään muutakaan (yleensä mukaanlukien hunaja ja tietyt E-koodit ruoissa - niitäkin kun on eläinperäisiä) - teidän asiakas ei siis ollut vegaani kuin ehkä omasta mielestään, jos söi juustoa. Aika monet vegaaneista eivät myöskään voi syödä ravintolassa, koska ruoassa saattaa olla jotain eläinperäistä mukana. Hyve eli Helsingin Yliopiston Vegaanit teki muuten veganismista ravintoloille aika hyvän infopaketin.

Vegetaristi puolestaan voi vähän vakaumuksestaan riippuen syödä esim. munaa tai maitotuotteita.

Sanoo entinen vegaani ;-D

 
At 4:16 PM, Blogger janssu said...

Sehän siitä niin "hupaisaa" kokeille tekeekin, kun ihmiset ei aina edes itse tunnu tietävän, mitä ne on. Jos etukäteen tilataan "kasvisruoka, ei munaa mutta juusto käy" ja sitten ilmoitetaan yhden ruoakalajin kohdalla, ettei vakaumuksesta johtuen voi syödä kermaa.. Onneksi meillä oli tiedetty varautua myös näihin oikeisiin vegaaneihin, eli löytyi vaihtoehto sillekin ihmiselle. Aikamoista purkkien lukemista kyllä välillä vaatii nää aatteesta tai allergiasta johtuvat ruokarajoitukset.

 
At 5:56 PM, Blogger Samuli said...

Ja kaikkein vaikeinta on se ristiriitaisista vaatimuksista johtuva sovittelu ;-)

Ei vaan, tuleepa mieleen se vegaani, joka oli luopunut kaikista eläinkunnan tuotteista paitsi lauantaimakkarasta (miksei pihvistä? kalasta? juustosta?) ja eräskin vannoutunut pihvinpurija, joka vihasi pinaattia mutta raaaaakasti pinaattilättyjä. Uhkasi vielä lopaista turpaan sitä, joka hänelle salaa pinaattia syöttää. Hmm. ;-)

 

Post a Comment

<< Home