Soppaa

Sunday, April 02, 2006

Huomisen lounas: Kastitonta currya sinnepäin

Kauan, kauan sitten bongasin verkosta Leena Peltosen reseptikokoelman. Se herätti ihastusta useammastakin syystä. Ensinnäkin, olin ollut Leenan ja kumppaninsa Juhanin tupareissa ja saanut nauttia sekä herkuista että ektoplasma-boolista (jälkimmäistä vain katselin, koska se tytisi). Toisekseen, ohjekokoelmat on nimetty loistavasti - suosikkini on yhä "Ei teidän voi olla enää nälkä!". Ja kolmanneksi, reseptit tosiaan ovat mainioita.

Leenan ohjeista etenkin Kastiton curry on ollut ihan suosikki. Alkuperäisessä muodossaan ohje löytyy em. suosikkinimen takaa, tässä versiossa mausteet heittävät - molemmilla tulee mielestäni hyvää. Kyseessä on vaihteeksi ns. perusvarastoruoka, johon ei yleensä tarvitse kaupasta hakea kuin jauhelihaa.

Kastiton curry (m0dattu versio)

400 grammaa jauhelihaa
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä silputtuna
2 tl kurkumaa
3 tl juustokuminaa
2 tl korianteria
1 rkl fenkolinsiemeniä
1/2 rkl sarviapilaa (fenugreek)
1 tl chiliä
4-5 vihreää kardemumman siemenkotaa
1-2 tl suolaa
1 rkl fariinisokeria
1 tölkki tomaattimurskaa
pieni purkki kookosmaitoa (tai pussi + pari dl vettä)
















Silppua sipulit ja inkivääri, hienonna fenkolinsiemenet ja sarviapila morttelissa. Heitä jauheliha ja mausteet suolaa lukuunottamatta pannulle, ruskista. Lisää tomaattimurska ja suola. Anna hautua hiljalleen kiehuen tunnin verran. Sekoita lopuksi joukkoon kookosmaito ja anna kiehua vielä viitisen minuuttia. (Jos kookosmaitopurkki oli normikokoinen, loput voi käyttää korvaamaan osan maidosta lättytaikinassa.)

Tänään tein vaihtelun vuoksi jauhelihasta lihapullia (perusresepti toimii, lihapullien ei tarvitse olla erityisen makuisia koska kastike on maustettu) ja paistoin ne uunissa 200C n. 20 min. Kastikkeen kypsyttyä tein vielä niin, että kaadoin sen siivilän läpi, jolloin jäljelle jäin vain kiva soosi ilman sattumia. Lopuksi heitin lihapullat kastikkeen joukkoon.

(Kippasin soosin kulhoon, koska pian on taas aika kokata - väki ei ole vielä syönyt sunnuntai-illallistaan ;-)

Ai niin: Leenan sivuilta kandee tsekata myös Raaka-Arska eli Tesoman Hurtta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home