Soppaa

Thursday, March 30, 2006

Leipää ja sirkushuveja

Jos veljpoeka ja muutkin tahtovat joskus kokeilla yleiskoneella (tai taikinanvaivauskädellä) leikkimistä, niin tässä vielä tää focacciaohje. Helppo, mutta aikaavievä, -kele. Puolesta annoksesta tulee yksi isompi tai pari pienempää leipää, mä teen yleensä puoli annosta niin ei ehdi mennä kaapin makuiseksi. (No ei se muutenkaan ehtisi kun on niin kiire syödä pois, mutta anyways...)

Lue ensin ohje: jostain syystä mä laitan AINA 7,5 dl vettä ja sinne hiivan & mausteet ja sitten vasta hoksaan että oikea veden määrä on 2 3/4 dl. Sitten aloitetaan alusta, kun ylimääräisen veden mukana myös osa mausteista ja hiivasta menisi viemäriin. En ymmärrä miksi näin käy joka kerta.

Tomaattifocaccia (200C, n. 20-25 min)

1 pussi kuivahiivaa
2 3/4 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
2 rkl rosmariinia
1 rkl oreganoa
1 rkl basilikaa
6-7 valkosipulin kynttä (...mitä enämpi sitä parempi)
6 aurinkokuivattua tomskua (halvimmat öljyyn säilötyt sopii)
7,5 dl vehnäjauhoja
2+1 rkl oliiviöljyä

pinnalle (jos tahtoo):

kuivattua rosmariinia
rouhittua merisuolaa
(juustoraastetta)

- Silppua valkosipuli, paloittele tomaatit (onnistuu helposti kun ne laittaa teemukiin ja saksilla pilppuaa)
- Lisää hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen
- Lisää mausteet & valkosipuli ja tomskunpalat, sekä 2 rkl öljyä (noiden tomskujen öljy muuten toimii aika hyvin, sitä kannattaa käyttää muuhunkin kokkaukseen)
- Alusta jauhot mukaan; lisää vähän jauhoja jos taikina tuntuu tahmealta, saa kyllä jäädä pehmeäksi
- Vaivaa kunnes taikina on kiinteä, kimmoisa pallo (n. 5-10 min tai niin kauan kun jaksaa; jos taikina tarttuu vaivatessa käsiin, lorauta mukaan pikkuisen öljyä)

Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa liinan alla n. tunti. Mä kiikutan taikinan kylppäriin ettei se saa vetoa ;-)

- Kaada taikina kulhosta leivinpaperille (sen voi laittaa valmiiksi uunipellin päälle tai siirtää seuraavan vaiheen jälkeen) ja painele ilmakuplat pois
- Kauli tai painele käsin taikinasta yksi isompi tai pari pienempää parin cm:n korkuista leipää

Peitä liinalla ja anna nousta liinan alla lämpimässä paikassa n. 30 min (pelli takaisin kylppäriin...)

- Kun leipä on kohonnut, painele siihen sormella parin sentin syvyisiä koloja
- Voitele leivän pinta oliiviöljyllä (pullasuti on oiva väline), ripota pinnalle vielä rosmariinia ja vähän (meri)suolaa
- Paista nätin väriseksi

Joskus käy niin, ettei taikina nouse kunnolla (vesi on ollut liian kuumaa/kylmää, kuivahiivasta on tehot poissa, aurinko on maan ja kuun välissä, tms.). Silloin tää jää lättänäksi ja kovemmaksi, mutta toimii silti paahdettuna musta ok. Tuntemattomat ovat hiivan tiet...

Erityisen hyvää tää on täytettynä eväsleipänä = halkaise leivänpala, täytä sulatejuustolla tai pestolla (nam!), kinkulla, juustolla, tomskulla, paprikalla, ohuilla punasipuliviipaleilla tms., kääri folioon ja ota retkelle mukaan. Toimii hyvin myös keiton kanssa.

Tomaatin lisäksi / sijaan makuaineina voi käyttää esim. mustia oliiveja / paprikaa pieninä paloina, fetajuustoa tms. juustoa kuutioina, tuoretta basilikaa tms. Ja tietty jos tahtoo niin kuivattujen yrttien sijaan voi käyttää tuoreita, niitä vain tarttee sitten annostella eri määrä.

(Ah, ne sirkushuvit.)

1 Comments:

At 3:20 PM, Blogger janssu said...

Itsetehty leipä, joka pääsee kaapin makuiseksi. Mitä se on? Vähän sama juttu oli, kun taannoin kaupassa täti maistatti bageleita. Sillä oli tarjouksessa isoja pusseja. Ei osannut sanoa tarkasti, kun kysyin, miten kauan säilyvät kaapissa. Ostin kokeeksi pussillisen + tuorejuustoa ja muita herkkuja väliin. Säilyvyyskysymykseen osasin vastata jo seuraavana aamuna: ei päivääkään ;)

Älä kerro Tytölle, mutta meidän sirkus hihitti hillittömästi. Jopa kikatti ääneen..

 

Post a Comment

<< Home