Soppaa

Wednesday, April 05, 2006

Misuille misua

Meillä täytettiin vuosia viime sunnuntaina ja täytetään taas tulevana. Koska teini oli kipee omana päivänään, eikä voinut syödä mitään ja esikoinen taas viettää juhliaan Lontoossa, tulee mumma ja paappa tänään synttärikaffeille. Esikoinen on monet kerrat valittanut sitä, miksi tiramisussa on aina kahvia, kun ei itse siitä yhtään tykkää. Bongasin uusimmasta Pirkasta ohjeen sinnepäin, josta se kerrankin puuttui.

Suklaamisuleivokset

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen
1 1/2 dl appelsiinitäysmehua
tai
1 dl appelsiinitäysmehua + 1/2 dl sitruslikööriä

Täyte ja kuorrutus
1 tlk päärynänpuolikkaita sokeriliemessä
1 tlk vaahtoutuvaa suklaakastiketta
1 rs (200 g) appelsiinituorejuustoa
1 tl vanilliinisokeria

Koristeeksi
4 kiiviä
1 appelsiini
1 1/2 ps valkosuklaa-jugurtticashewpähkinöitä tai -banaanilastuja
mansikoita

Vatkaa munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi taikinaan. Paista pellillä leivinpaperin päällä 225 C 6-8 min. Kumoa sokeroidulle paperille ja irrota paistopaperi. Leikkaa levy puoliksi.

Valuta ja kuutioi päärynät. Vaahdota suklaakastike, lisää tuorejuusto ja vanilliinisokeri. Kostuta toinen pohjalevy, levitä päälle vajaa puolet täytteestä ja päärynäkuutiot. Nosta toinen levy päälle, kostuta ja kuorruta lopulla täytteellä. Anna kostua muutama tunti kylmässä.

Kuori ja viipaloi kiivit. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi lohkoiksi ja paloittele ne 4-6 osaan. Lohko mansikat. Jaa levy 12 leivokseksi ja koristele.

Pirkan leivos

Ja sitten taas, otetaan mitä kaupasta löytyy: päärynöitten tilalle persikkaa, vaahtoutuvan suklaakastikkeen sijaan vastaavaa vaniljakastiketta + purkki kinuskikastiketta (eipä ollut suklaasellaista missään muodossa), maustamatonta tuorejuustoa + appelsiinimarmeladia. Ehdotetuista koristeista löytyi appelsiini, ylikypsiä kiivejä ja pakastemansikoita, joista ei nättejä lohkoja saa. Unohdetaan ne.
Tehdään muuten kuten ohjeen leivokset (kinuskikastikkeesta ja marmeladista käytetään puoli purkkia), paitsi ei leikata palasiksi, vaan tarjotaan kakkuna. Koristellaan nonparelleilla, joita kerrankin sattui olemaan kaapissa.

misukakku

Lopputuloksella ei oo mitään tekemistä misun kans, mutta hyvää on! Sopii pääsiäisen aikaan, maussa on jotakin pashaan tai rahkaherkkuihin viittaavaa. Koristeluun vois käyttää esim. persikkaa tai pieniä täytesuklaamunia, tänään toteutettu sattui sopimaan lasten juhlaan. ("Lapset", etenkin neiti 14-v, tuhahtaa..)

Samaisesta lehdestä löytyi toinenkin kokeiltava ohje. Pakastesei on lasten kans takuuvarma kala, sopan lisäksi siitä on joskus kiva laittaa muutakin.

Kapriskala

1 pkt pakasteseitä
suolaa

Kastike
2 rkl rasvaa
sipuli silputtuna
1 rkl vehnäjauhoja
1 prk kermaa
3 rkl mätitahnaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
suolaa
mustapippuria

Päälle
1-2 tomaattia

Sulata kala, kuivaa se talouspaperilla ja laita voideltuun uunivuokaan. Mausta suolalla.
Kuumenna rasva ja kuullota sipuli. Lisää jauhot ja kiehauta rasvassa. Lisää kerma ja anna kiehua pari minuuttia, kunnes sakenee. Sekoita kastikkeeseen mätitahna, sillisilppu ja kaprikset. Mausta. Lusikoi kastike kalapaloille ja laita jokaiselle palalle 2-3 tomaattiviipaletta. Paista 200 C n. 25 min.

Ainut modaus tällä kertaa oli se, että tomaatit jätin pois. Ruoan nimi oli vähän hämäävä, kapriset ei erotu ruoasta millään tavalla, ei maun tai ulkonäön suhteen. Vois hyvin skipata nekin. Tosin mun flunssalla voi olla osuutensa siihen, etten niin makuja maista.. Lisäksi keitettelin pätkäspagettia, flunssassa perunateatteri ei enää huvittanut kaiken keittiössä häärämisen jälkeen. Muksut antoi parhaat mahdolliset pisteet: "Saa tehdä toistekin!"

Mua jännittäääää. Helsingistä Pohojammaalle on aamulla lähtenyt paketti Matkahuollon kautta. Siellä on jotakin teinille ja mulle. Vaikka tiedän, että mausteita on matkalla, tarkkaa sisältöä en tiedä. Olo onkin kuin jouluaattona: koska se pukki tulee!?! Paketin statusta voi seurata netistä, mutta ne ryökäleet kiusaa ihmistä. Sis on vienyt paketin aamulla aikaisin, mutta tapahtumatiedoissa lukee: "Vastaanotettu 05.04.2006 12:09". Missä ne on jemmannut mun pakettia yli pari tuntia? Tarkoittaako: "Matkalla 05.04.2006 15:39" vastaavasti sitä, että oikeesti se lähti matkaan jo aikaisemmin? Ristus, mä oon seurannut netistä paljon tarkemmin lapsen statusta, kun se lensi taannoin yksin Ranskaan! Kaiken huippu: se kuulemma on täällä viimeistään huomenaamulla, ehkä aikaisemmin, mutta mulle tuleva tekstiviesti-ilmoitus tulee kun ehtii!! Enpä taas ihmettele lapsia, jotka näkee jouluaattoaamulla telkkarista, kun Joulupukki lähtee Korvatunturilta ja menettää hermonsa iltapäivän mittaan, kun ei yhtään tiedä, koska se meille tulee.

2 Comments:

At 12:04 PM, Blogger Maikkoo said...

Onko Sannu menossa Lontooseen?
Mahtavaa.
Olen kareskukkaro.

Vieläkään en osaa liittyä mukaan, jos Janssu kutsut mut vielä kerran mukaan joukkoon :) heh

Tiramisu on nannaa, mmmm....

 
At 1:20 PM, Blogger janssu said...

On se joo. Koulun projektin puitteissa 5 päiväksi. Niillä on miljuunasti ohjelmaa, mutta mahtuu päiviin omaakin aikaa.

Kutsu kävi... Jos siinä on vaikeuksia, kysy paolalta.

 

Post a Comment

<< Home