Soppaa

Saturday, April 22, 2006

Pernoota piirakkapohojas ja punakaalilooraa

Blogista vois päätellä, ettei kukaan perheestä oo kokannut pääsiäisen jälkeen. Väärin. Meillä ainakin on. Nakkisoppaa niin iso kattilallinen, että riitti pari päivää. Pastaa ja jauhelihasoosia: paistele paketti jauhelihaa + sipulia ja valkosipulia, kaada sekaan yrttimaustettua tomaattimurskaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada soosi pastan sekaan. "Ihanaa, äiti on tehnyt festariruokaa!" kommentoi Sannu. Tänään pitsaa. Pakko saada kun koko eilisen illan kannoin pitsoja töissä meidän reppuriasiakkaille, joille on viikottain vaihtuva tarjouslista, jolla 5 vaihtoehdon mukana ainut pysyvä on pitsa. Lapset ei panneet ollenkaan pahakseen mun pakkomielettä, päinvastoin :D

Noista ruoista ei paljon kirjoteltavaa irtoa. Sen sijaan kaivelin arkistoistani sen suolaisen piirakkapohjan ohjeen, jossa on mukana perunaa. (Jos tosiaan luulit, että pohjassa on Pernoota, voit lopettaa lukemisen tähän ;) Juteltiin siitä taannoin puhelimessa paolan kans, jolla on epävarma suhde piirakkaleivontaan ja ottaa mielellään vastaan kaikki vinkit siitä, miten tehdä maistuva pohja. Julkisen kirjoittelun lisäksi meidän perhe edelleen puhuu ruoasta myös puhelimessa. Blogi onneksi pienentää puhelinlaskuja. Toisaalta sekin, että ollaan kaikki samassa maassa. Elämäni kalleimmat ruokareseptit sain siihen aikaan, kun paola asui Hongkongissa. Puhelu maksoi 9 mk/min ja pisin puhelu, jonka aikana puhuttiin vain ruoasta, kesti 1,5 h. Hinta siis n. 1600 mk. Jotkut tuhlaa rahansa hömppään, toiset ruokaan.. (Se oli muuten paola, joka maksoi laskun.)

Lohipiiraset

Pohja

125 g huoneenlämmintä voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(1/2 tl suolaa)
2 kylmää keitettyä perunaa (n. 200 g)
(1 dl silputtua persiljaa)

Täyte

1 pieni purjo tai sipuli
150 g kylmäsavustettua lohta
1 prk (200 g) valkosipulituorejuustoa
2 munaa
1/2 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
1 valkosipulin kynsi puristettuna
1 tl sitruunapippuria
(suolaa)

Pinnalle

kapriksia tai oliiveja

Sekoita pehmeä rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. (Pohjataikina käy kaikenlaisille täytteille. Jos teet lohisellaisen, älä lisää suolaa.) Lisää joukkoon raastetut perunat ja halutessasi/jos sattuu olla, persiljasilppu. Anna seistä jääkaapissa sen aikaa, kun teet täytteen.

Halkaise ja huuhdo purjo. Silppua. Tai silppua sipuli. Kuullota ja anna jäähtyä. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Sekoita tuorejuusto, munat, maito, vehnäjauhot ja puserrettu valkosipuli tasaiseksi seokseksi. Lisää lohi- ja sipulisilppu. Mausta.

Jaa taikina kahteen osaan ja leivo tangoiksi. Jaa kumpikin tanko 12 osaan. Laita palat voidellun muffinipellin syvennyksiin. Levitä jauhoisin sormin syvennysten pohjalle ja reunoille. Annostele päälle n. ruokalusikallinen täytettä ja pane päälle koristeet. Paista 200 C n. 20 min. Meidän taloudesta löytyy 2 muffinipeltiä, yhden sellaisen omistaja voi ottaa piiraset varovasti heti lämpiminä irti pelliltä, pestä pellin, jäähdyttää sen kylmällä vedellä, kuivata ja rasvata uudelleen..

Ainut kokeilu tästä ohjeesta on tehty orjallisesti ohjetta noudattaen. Piiraset sekä maistui että näytti niin hyviltä, että voisin tarjota niitä vieraille esim. tulevan kesäkuun 3. päivänä. Ehdottoman hyvää tässä ohjeessa on pohjataikina. Perustaikina piirakoihin on yleensä "rasvaa, jauhoja ja vähän vettä". Lopputulos murenee.. Tämä versio sen sijaan pysyi siististi kasassa jopa muffinssimuodossa. Jos ohjeesta tahtoo tehdä piirakan, ainekset riittää yhteen n. 23 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Paistolämpötila ja -aika lienee äkkiseltään n. samat. Se ken kokeilee, kertokoon tarkemmin.

Arkistoja kollatessani (=kaivelee, etsii..) vastaan tuli toinenkin levitykseen laitettava ohje. Äiti teki työhistoriansa sairaalassa. Monista työpaikan keittiön ruoista, jotka maistui (jo joskus ennen mainitusti) kahvikuppiin varastettuna, seuraava maistui erityisen hyvin. Itse asiassa, ruoka ei edes ollut peräisin sen sairaalan keittiöltä, vaan tuli taloon tehdasvalmiina alumiinivuoissa. Mutta ah! niin hyvää. Meidän äiti jos kuka osaa sen, että lukee paketin kyljessä mainitut ruoka-aineet ja hakee oikeat suhteet. Mistähän me ollaan peritty sekä innostus että taito kokkaamiseen?

Punakaalilaatikko

250 g punakaalisalaattia (kaada liemi pois)
n. 1/2 kaalia, suikaloi ja keitä
2 omenaa raastettuna
2 etikkapunajuurta raastettuna
1 sipuli, silppua ja kuullota
2-3 rkl vehnäjauhoja
2 prk kuohukermaa
3/4 dl siirappia
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl neilikkaa

Sekoita. Paistele 175 C tunti-puolitoista. Sen verran, että näyttää paistuneelta, muttei pala pinnalta. Tää on aivan loistava tarjottava kasvisruokaystäville. Uppoo lihansyöjille lisukkeeksi. Itse kuulun viimeisiin, mutta söisin enemmän kuin mielelläni pääruoaksi pelkästään tätä..

1 Comments:

At 9:41 AM, Blogger HarHar said...

Mamman kasvisruokien ykkönen indeed. Ei edes kokolihailija kaipaa läskiä tätä maistellessaan.

 

Post a Comment

<< Home