Soppaa

Friday, April 14, 2006

Paastonaikaa sekä pääsiäisvalmisteluja, osa II

Tuhkakeskiviikosta (laskiaistiistain jälkeinen päivä) alkanut paasto lähestyy loppuaan. Meillä emännän paastonaika* on näkynyt kasvaneena leivonnaisten kulutuksena. Ilmeisesti sokeriannos on saatava jollain tavalla. Tai sitten sitä vain jotenkin helpommin antaa itselleen luvan pullan ja piirakansyöntiin. Dunno.

Tässä kuitenkin Pastanjauhannassa jo lupailemani piirakkaohje, joka tulee tyydyttämään makeanhimoa huomenissa. Voin suositella lämpimästi: jos pidät rahkasta ja omenapiirakasta, todennäköisesti pidät myös tästä piirakasta. Ohje on itse asiassa MTV3:n sivuilta, oma kappaleeni on näemmä printattu 8.4.1999 (paistoin silloin piirakan muistaakseni Fransin luona).

Omena-rahkapiirakka (200C n. 30 min.)

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
250 g sulatettua rasvaa tai juoksevaa margariinia
1-2 munaa
2 dl piimää

täyte:

2 tlk maitorahkaa
1 1/2 - 2 dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 sitruunan kuori ja mehu
6-10 omenaa

Kuori ja viipaloi omenat (mielestäni ihan normiviipaleet toimivat paremmin kuin ohjeen kuvien viipaleet). Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään, lisää rasva. Jaa taikina kahtia. Lisää toiseen osaan muna ja piimä, levitä seos leivinpaperille uunipellille ja tasoita. Sekoita täytteen aineet ja levitä täyte pohjalle. Lado omenaviipaleet täytteen päälle ja lopuksi ripottele omenoiden päälle murumainen taikinaseos.

(Kardemumman ja kanelin olen lisännyt ohjeeseen jälkikäteen, kun jotenkin niitä vain kaipasi.)

* Löyhästi sidoksissa ortodoksiseen Suureen paastoon, joka kestää 40 päivää ja päättyy pääsiäiseen. (Kuten linkin takaa löytyvässä viikon sanassakin todetaan, laskiaistiistain ja pääsiäissunnuntain välinen aika on todellisuudessa 47 päivää - vain arkipäivät lasketaan paastonajaksi.) Emännälle paastonaika kuitenkin on pikemminkin henkilökohtainen henkinen kilvoittelu eikä siis noudata ortodoksien paastoa muutoin kuin tuon paaston keston suhteen. Tiesitkö muuten, että Palmusunnuntaita eli siis viime viikon sunnuntaita edeltävä lauantai on ortodoksisessa perinteessä nimeltään Lasaruksen lauantai? Ja huominen lauantai puolestaan on ev. lut. perinteessä nimeltään Hiljainen lauantai, ortodokseilla Suuri lauantai. Ortodoksisessa perinteessä tämä viikko on nimeltään Suuri viikko ja ev. lut. perinteessä taas Hiljainen viikko tai Piinaviikko. (Ja kas, taas voi loistaa kryptisten faktojen tiedoillaan tarvittaessa.)

1 Comments:

At 4:07 AM, Blogger janssu said...

Ihana ohje! Muhun uppoo nää pelkät sekottamiset, vanilja* ja muut mausteet, hapanmaitotuotteet.. Oon itse joskus tehnyt vastaavaa, tosin omenalohkojen tilalla siinä ohjeessa oli hillua. Käytin ihan itse tekemää, mumman ompuista ja reseptillä. Se piirakkaohje on aikojen saatossa uponnut reseptihamsterin aarteiden sekaan, tää versio tehdään tän viikonlopun aikana.

Kuuliaisena lukijan etsin * jälkeen selityksen ennenkuin luin tekstiä eteenpäin. Mielen pohjalle jäi ihmettely siitä, miksi täällä Pohojammaalla noirat eli trullit liikkuu (nykyään virpoo) ja kokkoja poltetaan just Hiljaisena lauantaina. Mun lapsuudessa ja vähän vanhempanakin pitkäperjantai oli vuoden ainut "hiljainen" päivä, jolloin ei kyläilty edes kavereilla, kaikki kaupat ja kioskit yms. oli kiinni, samaten ravintolat, tai jos joku oli auki niin ainakaan musiikkia ei saanut soittaa. Lauantai vapautti ihmiset hiljaisuudesta. Noidat liikkui, valakiat paloi, taas sai tanssia.. (Nykyään pitkäperjantaitakaan ei vietetä enää hiljaisesti. Mitään pyhiä muutenkaan kunnioteta.)

Takaisin alkuun palattuani totesin, että sopivasti noituuteen liittyen soppaan on päässyt mukaan myös itse päädemoni Frans ;)

*Vanilja on yks mun lemppareista. Mausteena, jäätelönä, tuoksuna.. Männävuosina, kun käytin tuoksua päivittäin, luin jostakin tutkimuksesta, jossa oli listattu sekä miesten että naisten lempituoksuja. Miesten ykkösenä oli vanilja. Päivän parin sisällä lukemastani satuin samaan hissiin kolmen miehen seuraan. Yks niistä vetäisi syvään henkeä ja sanoi kavereilleen nautinnollisella äänellä: "Täällä tuoksuu vanilja.." Se ei edes katsonut mua, nautti vaan tuoksusta!

PS. Tänään taas töissä Korjaamolla. Juttelin tiskin yli Maikkoon ja Emmin kans. Emmi oli sitä mieltä, että meidän perhe juoruaa, kun kerroin, että kutakuinkin tiedän, mitä neiti Helsinkirockcityssä syö :D Tai mitä paola sille syöttää..

 

Post a Comment

<< Home