Soppaa

Monday, April 24, 2006

Chirashi-sushia flunssassa

Ajatuksena oli kokata sushia viikonloppuna. No, niin teimmekin, mutta koska flunssa ja pärskiminen vei kaiken halun käyttää aikaa keittiössä, teimme sushimme oikaisten. Sunnuntaina siis tarjolla oli chirashi-sushia eli "sekoitettua sushia".

Resepti on emännän päästä ja pohjautui niihin aineksiin, joita kaapista löytyi ja jotka sillä hetkellä tuntuivat sopivilta. Suuntaa on haettu "Bento Boxes" -kirjasta (joka jäi käteen taannoisella New Yorkin reissulla ja oli sitä ennen ollut jo pidempään kirjatilauslistalla).

Ylipäätään sushin tekoon on niin monta mielipidettä ja kantaa (mm. se, miten riisi tulee huuhdella ja mikä on etikan & sokerin oikea suhde), että todennäköisesti tämäkin ohje on jollain tapaa (ja varmaan ainakin punasipulin osalta) kerettiläinen. Hui hai, hyvää oli!

Sushiriisi (sushi-meshi)*

4 dl sushiriisiä
4 dl vettä
3 rkl riisietikkaa
2 rkl sokeria

Huuhtele riisi huolella siivilässä juoksevan veden alla (niin kauan, että riisin läpi juokseva vesi on kirkasta), valuta. Sekoita riisietikka ja sokeri pienessä kipossa keskenään. Kippaa riisi kattilaan ja kaada vesi päälle, keitä n. 15 min, nosta pois levyltä ja anna hautua kannen alla n. 10 min. Kun riisi on jäähtynyt suunnilleen kädenlämpöiseksi, kaada sekaan riisietikka-sokeriseos ja sekoita se riisiin leikkaavin liikkein (tai muutoin riisi menee ihan tahmeaksi sotkuksi). Jos et aio tehdä sushia heti riisin valmistamisen jälkeen, säilytä riisi huoneenlämmössä - jääkaapissa se kovettuu ikävästi.

* Riisien keittoajat vaihtelevat, tämä ohje on tuon 10 kg:n sushiriisisäkin mukana tullut ohje eikä siis passaa kaikelle riisille. Myös tavallinen puuroriisi käy.

Muut aineet:

pieni punasipuli
pala (ehkä 10 cm) kurkkua
1 1/2 norilevyä
n. 300 g merilohenpala (ilman nahkaa)**
makeaa soijaa

Kuori & halkaise sipuli ja leikkele ohuiksi viipaleiksi, leikkaa kurkku haarukkaan sopiviksi pikkupaloiksi. Leikkele saksilla merilevä elikkäs nori pieniksi suikaleiksi. Viipaloi lohi sellaisiksi etusormen levyisiksi haarukkapaloiksi. Itse tein niin, että kippasin pikkukippoon makeaa soijaa ja pyöräytin lohenpalat siinä ennenkuin sekoitin kaikki aineet riisiin - soijan voi kaataa kyllä suoraan riisinkin joukkoon. Maista vielä soijan määrä (= suolaisuus) ja lisää, jos siltä tuntuu.

**Koska kala syödään raakana, järvikalassa on suurempi loisriski. Siksi siis merikalaa.

Kas tässä:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home