Soppaa

Sunday, May 28, 2006

Juhlavalmisteluja osa III

Mun osalta osa II oli helppo. Ompelin äireelle uudet verhot keittiöön ja takkahuoneeseen. Liittymättä juhliin, meillä on jo vuosia ollut vaihtotyöperiaate. Äiti kutoo mitä vaan, mitä lapset keksii haluta. Mitä monimutkaisempaa, sen parempi. Ompelukoneen kans mutsin kemiat ei kohtaa, mun sen sijaan kyllä.

Mainitsin jo taannoin, että juhlien tarjoiluista mun kontolle jäi keliaakikot. Kakkukokeiluja oon vääntänyt sen verran, että päädyttiin puhelinpalaverin jälkeen kuitenkin kahteen kakkuun. Brita on meidän väelle juhlakakku, just ohjeen mukaisena. Keliaakikot saa pitsikakkua, ilman pitsiä. Ohje seuraa, kunhan löydän lehden, josta se on jo kokeiltu.

Tänään tein kaks koeversiota kaikille sopivista suolapaloista. Toiseen löytyi ohje keliakialiiton sivuilta, toiseen MeNaiset-lehden huhtikuun lopun numerosta. Molemmista löytyy monenlaista muutakin hyväskää. Kiitos sekä linkistä että lehdestä, paola :D

Keliakialiiton sivun ohjeita lukiessani törmäsin kummallisiin ainesosiin. Mitä on psylliumkuorijauhe? Jyttejauho? Tapiokatärkelys? Miltä ne maistuu?? Mistä niitä saa??? Vedin syvään hämmästyksestä henkeä, kun aavistin saavani maissijauhoja helpoiten paikallisen Anttilan yhteydessä olevasta kohtuullisen kokoisesta ruokakaupasta ja kaikki em. löytyi hyllystä. Maku on edelleen arvoitus, mutta näköjään niitä saa myös provinssista..

Kinkkupiirakka
Uunipellillinen, 42 sievää suupalaa

Pohja

200 margariinia
4 dl perunahiutaleita (Kun en muuta löytänyt, käytin muusijauhetta. Pirkan pakkaus, jossa oli 2 pussia, oli mitattuna just soppeli.)
8 dl gluteenitonta jauhoseosta
2,5 dl vettä

Nypi margariini ja kuivat aineet sekaisin. Lisää vesi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista pohjaa 200 C n. 10 min.

Täyte

300 g juustoraastetta
4 dl kermaa
4 munaa
250 g kinkkua silputtuna
1 paprika silputtuna (itse laiton puolet punaisesta ja keltaisesta)
1 tl suolaa
1 rkl paprikajauhetta
2 rkl kuivattua basilikaa

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kippaa + levittele tasaiseksi pohjan päälle. Jatka paistamista, kunnes pinta on kauniin ruskea. Kuka näitä kellottaa?

Punasipulipiirakat
24 kpl

Pohja

2 dl polentaryynejä
6 dl kasvislientä (=vettä + 1 liemikuutio)
2 rkl voita
2 rkl maissijauhoja
1/2 tl suolaa

Keitä polentaryynit pakkauksen ohjeen mukaan. (Mun pakkaus oli tuliainen Italiasta, josta ainut ymmärrettävä kohta oli "circa 8 minuti". Kun vesi kiehui, heitin sekaan sekä liemikuution että ryynit. Ryynit puuroutui samantien ja puuro pyrki räiskimään pitkin hellaa, seiniä ja käsiä. Kattila pois levyltä ja kansi päälle ja pari-kolme sekoittelua 8 minuutin aikana. Oikea ohje voi olla tännepäin tai sitten ei tännepäinkään..) Sekoita joukkoon voi, maissijauhot ja suola. Painele taikina voideltujen muffinssivuokien pohjalle. Esipaista 200 C n. 10 min.

Täyte

6 punasipulia (neljäkin riittää, pussista 2 oli pilallisia)
öljyä
1/2 dl balsamiviinietikkaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl oreganoa
150 g juustoraastetta
3 munaa
2 dl kermaa

Kuori ja silppua reiluiksi paloiksi sipulit. Kuullota öljyssä pehmeiksi. Lisää ettika ja mausteet ja hauduttele hetken. Sekoita osa juustoraasteesta täytteeseen. Jaa täyte esipaistettujen pohjien päälle. Sekoita keskenään munat, kerma ja loppu juustoraaste. Lusikoi seos piirasten pinnalle. Paista uunin alatasolla n. 10 min. Siis kauniin ruskeiksi.

Lapsiraati äänesti kinkkupiirakalle Kyllä! Sipulipiiraset uppoo varmasti aikuisiin.

Samoilla jaloilla tuli testattua sekin, että gluteenittomat jauhot toimii aivan kuin tavalliset ruoanlaitossa. Ainakin valkokastikkeessa. Maikkoo oli vinkannut ja äiti tekee kukkakaali+muu-gratiinia.

1 Comments:

At 4:33 PM, Blogger Maikkoo said...

Voisko Janssu laittaa tänne sen ohjeen siihen maailman ihanimpaan tuulihattutäytteeseen notta voisin joskuna tehdä sitä itsekin...

Söin juhlista varaastetun täytteen loppuun sunnuntain huonossa hapessa lättyjen täytteenä. Nami nam!

 

Post a Comment

<< Home