Soppaa

Saturday, July 15, 2006

Kalaa kalaa, meillä tehtiin kala"puikkoja"

Kalapuikot ovat joskus hyviä ja niitä on kiva askarrella itse:

"Intialaiset" "kalapuikot"

paketti-kaksi pakasteseitä
2 kananmunaa (yksikin riittää suunnilleen)
2 dl jauhoja (kikhernejauhoja jos lähellä on etnokauppa, vehnäjauhoja jos ei)
2 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
2 tl kurkumaa
2 tl mustapippurirouhetta
1 tl suolaa
(1/2 dl yrttisilppua, esim. korianteria tai basilikaa)

Sulata pakastekala pakkauksen ohjeen mukaan sellaiseksi, että siitä saa leikattua viipaleita puukolla. Viipaloi kala sellaisiksi parin sentin viipaleiksi, pyyhi talouspaperiin tms. enimmät vedet. Tässä vaiheessa huomaa, että kalapuikkotehtaalle tuodaan joko täydellisen muotoisia fileitä tai sitten kalafileet "ehkä" jauhetaan ja muotoillaan kalapuikon muotoisiksi. Kotioloissa kyse on "puikkojen" sijaan ehkä pikemminkin ei-EU-standardisoiduista paloista.

Riko kananmunat kulhoon ja sekoita. Kaada toiseen kulhoon jauhot ja sekoita joukkoon mausteet. Etsi kaapista paistinpannu ja jonkin sortin paistorasvaa (öljyä tai margariinia - ei kuitenkaan oliiviöljyä), laita pannu rasvoineen levylle lämpenemään. (Jos syöt kalan riisin kanssa, niin laita riisi kypsymään tässä vaiheessa - sen voi antaa odottaa sitten kannen alla kalan valmistumista.)

Sitten päästään varsinaiseen asiaan. Kieritä jokainen kalapala ensin kananmunassa ja sitten jauhoissa, ja laita kala pannuun paistumaan. Lämpöä saa olla ihan reilusti, etenkin jos kala oli vielä sisältä jäässä, koska muuten paistinpannu jäähtyy liikaa. Lämpöä voi vähentää, jos alkaa näyttää siltä että pinta ruskistuu liian nopeasti. Isoon paistinpannuun mahtuu suunnilleen paketti kalaa kerralla paistumaan; jos teet kahdesta paketista, niin kieritä jälkimmäiset kalat munassa ja jauhoissa vasta kun ekat on paistettu, muuten leivitys jää lautaselle kun kalanpalat odottavat paistovuoroaan ;-)

Paista kala kullanruskeaksi ja kypsäksi, ja nosta johonkin kippoon odottamaan jos paistat myös toisen erän (kipon päälle voi laittaa lautasen tai leikkuulaudan kanneksi). Kypsäähän kala on viimeistään sitten, kun se on läpeensä valkoista.

















Koska kalapuikoissa oli etniset mausteet, niiden kanssa syötiin "etnisiä" lisukkeita: riisiä, raitaa ja sitten jonkinlaista tomaatti-sipuli-salaattia. Kaksi jälkimmäistä kannattaa tehdä ennenkuin alkaa tehdä kalaa, niin ehtivät hetken tekeytyä.

Riisi kokattiin paketin ohjeen mukaan, raita ja salaatti tehtiin näin:

Kurkkuraita

1 1/5 dl maustamatonta jugua (tai yks purkki bulgarianjugurttia)
1 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl chilijauhetta
n. 1/3 isosta kurkusta raastettuna
1/2 - 1 rkl fariinisokeria*
1 tl mustapippurirouhetta
suolaa

Raasta kurkku ja sekoita se jugun ja mausteiden kanssa. Anna vetäytyä tovi. (Kurkun sijaan voi käyttää porkkanaraastetta: silloin tähän sopivat mahtavasti myös rusinat ja rouhitut pistaasipähkinät, molempia n. 1/2 dl.)

*Tavallinenkin sokeri käy, mutta mä olen ostanut fariinisokeria juurikin näitä kokkauksia varten.

Tomaatti-sipulisalaatti

2 tomaattia
n. 10 cm pala purjoa tai pari kevätsipulia varsineen
2 rkl sitruunamehua
1 tl mustapippurirouhetta
ripaus suolaa
1/2 rkl fariinisokeria
(tuoretta korianteria silppuna; myös sellainen purkkitahna käy)

Paloittele tomaatit ja sipulit, sekoita kaikki aineet. Anna taas vetäytyä tovin verran.

Kun kaikki on kokattu, nostetaan lautaselle kaikkea ja syödään. Jos tahtoo, kalan mausteena voi syödä vielä pikkuisen makeaa chilikastiketta.

4 Comments:

At 5:18 PM, Blogger Polkkapossu said...

Erittäin hauska idea. Täytyy ottaa kalapuikot työn alle.

 
At 8:13 PM, Blogger janssu said...

Yhdyn edelliseen. Voiskohan näitä tehdä urakalla ja pakastaa pusseihin lapsille pahan (=äitin työ-) päivän varalle? Tarttee kokeilla..

 
At 1:26 PM, Blogger HarHar said...

Mutta eihän kerran sulatettua tuotetta saa pakastaa uudestaan. Heh.

 
At 5:55 PM, Blogger Samuli said...

Uskon, että pakastuvat toisiinsa kiinni, jos laittaa sellaisenaa pussiin. Mutta aina voi soveltaa vanhaa kokonaisten mansikoiden pakastuskikkaa: ensin pakastaa toisistaan irrallaan "tasossa" eli esim. leikkuulaudan päällä, ja pakkaa pusseihin vasta kun ovat jäätyneet.

Tai sitten pakastaa valmiina annoksina muoviaskeihin (alle riisiä, päälle kala), jolloin koko hela hoidon voi sulattaa mikrossa kerralla.

 

Post a Comment

<< Home