Soppaa

Friday, June 30, 2006

Kokkailevat ystävät osa I

Soppa on tässä kesän mittaan vähän kuivunut kasaan. Jollei jopa palanut kattilan pohjaan. Onneksi ystävät jaksaa väsätä ruokaa. Seuraavista isoo kiitos Ritalle!

Vaaleanpunainen sillijäädyke

150 g sillifileetä
1-2 etikkapunajuurta
1 sipuli
nippu ruohosipulia
2 dl kuohukermaa
2 dl smetanaa
1 rkl punajuuren lientä
1 rkl sillin lientä

Leikkaa sillifileet ja punajuureta pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipulit. Vaahdota kerma ja sekoita se sekä muuta ainekset smetanaan. Kaada seos joko kylmällä vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan tai pieniin kakkuvuokiin. Peitä ja pane pakastimeen jäätymään. Kasta vuota hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa tarjouluvadille. Anna jäädykkeiden pehmetä huoneenlämmössä n. 15 min. ennen uusien perunoiden kanssa tarjoamista.

Majatalon peltileipä

25 g hiivaa (käytin yksi-puolitoista pussia kuivahiivaa, käyttäisin yhden kokonaisen palan tuorehiivaa tuohon nestemäärään, joten ihmettelen reseptiä)
7 dl vettä
2 tl unikonsiemeniä
2 dl grahamjauhoja
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 rkl merisuolaa
1 rkl oliiviöljyä

Sulata hiiva kädenlämpöiseen veteen (jos käytät kuivahiivaa sekoita se jauhoihin ja käytä lämpimämpää vettä, n. 42 asteista). Lisää unikonsiemenet, grahamjauhot, vehnäjauhot, suola ja öljy. Sekoita ja anna nousta tunnin verran.

Lämmitä uuni 225 asteiseksi. Voitele öljyllä uunivuoka (korkeareunainen paistivuoka) ja kaada taikina siihen. Ripottele päälle vähän unikonsiemeniä. Anna nousta 1/2 - 1 tuntia.

Paista uunissa n. 40 min. Paranee jäähtyessään.

Leipä on matala ja rapeakuorinen. Ajattelin myös soveltaa tulevaisuudessa ja ripotella päälle kuivattuja tomaatteja ja oliivejä ja tehdä siitä vähän ruokaisamman leivän. Yhtä kaikki maailman helpoin ja käytännöllisin leipä: ainekset kerralla koneeseen pyörimään, sauvakävelylle siksi aikaa kun taikina nousee, kaato pellille palatessa, itse suihkuun kun taikina nousee toistamiseen, uuni päälle ja siitä sitten uuniin. Kun vielä laittaa munakellon tai puhelimen soimaan 40 minsan päästä niin ei tarvitse koko leipää sen kummemmin muistella edes.

Tein myös tuorejuustoa leivän kera.

Yrttituorejuusto

200 g tuorejuustoa (esmes Philadelphia)
3 rkl tuoretta yrttisilppua (basilikaa, timjamia, kirveliä, rakuunaa... sekaisin tai yksin, maun mukaan)
1 puristettu valkosipulin kynsi
puolitoista rkl kuivaa vermuttia
1 tl suolaa

Hienonna yrtit ja sekoita juustoon. Mausta suolalla, valkosipulilla ja vermutilla.
Tarjoa kylmänä. (Anna mieluiten maustua yön yli.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home