Soppaa

Monday, March 06, 2006

Onni on siisti keittiö

Kun viettää viikonlopun lasten kanssa uiden tai soffalla tv:n ääressä lojuen ja samalla syöpötellen, keittiössä on maanantaina uskomaton kaaos. Mm. syötyä: uunivuoka, johon toisessa kattilassa keitettiin riisiä ja toisessa tehtiin soosia, välipalaksi paistettuja kananmunia, iltapalaksi toisena iltana lämpösiä leipiä ja toisena piirakkaa, johon taikina sekotellaan yhdessä ja täyte toisessa kipossa.. Joka ikinen taso oli aamulla täynnä tiskiä. Jokaisella meistä on omat neuroosinsa, jonkun omistani olin tänään valmis vaihtamaan sen kaverin kans, joka tiskaa jokaikisen kipon ja kupin samantien. Toisaalta se kaveri ei pääse tuntemaan sitä tyydytystä, jonka koin, kun parin tunnin urakoinnin jälkeen keittiö oli siisti.

Salamipiiras

Salamipiiras

Pohja

125 g sulatettua rasvaa
1 dl juustoraastetta
3 dl vehnäjauhoja

Täyte

2 prk ranskankermaa
1 muna
100-150 g salaminsuikaleita
2 dl juustoraastetta
pippuria

Päälle tomaatinviipaleita

Paista pohjaa 225 C n. 10 min. Kaada täyte päälle ja jatka paistamista n. 1/2 h.

2 Comments:

At 5:17 PM, Blogger Samuli said...

Voiko ton ranskankerma-ja-muu -seoksen kipata tomaattien päälle? Toisaalta se on varmaan kivemman näköinen jos ne tomskut on päällä...

Mä en koskaan oikein saa onnistumaan tuota pohjaa, mutta then again en ole laittanut siihen juustoraastetta mukaan. Siitä tulee sellainen, hmm, vääränlainen :) Siksi oon ostanut usein kaupan valmista pohjaa (mikä on silkkaa hulluutta, koska siinä maksaa rasvasta ja jauhoista ylihintaa...)

 
At 1:12 AM, Blogger janssu said...

Voi. Itse asias kutakuinkin kaikissa mun suolaisissa piirakkaohjeissa järjestys on se, että neste+muna+juustoraaste-seos
tulee päällimmäiseksi. Samaisella ohjeella voi tehdä esim. parsa-aura-
piirakkaa: esipaistetulle pohjalle höyrytetyt parsanpalat ja aura palasteltuna, päälle seos, jossa ranskankerman tilalla kermaa. Tai ihanan ruokaisasti paistettuja kanasuikaleita ja suoraan pussista pakastettuja kasvissuikaleita ja taas kermaseos perään. Mausteet pitää tietysti säätää kulloisenkin perusaineen mukaan. Aurajuustopiirakka ei niitä juuri kaipaa, kuten ei salamikaan, mutta kana-kasvisversio sen sijaan joo. Kevyempiä versioita saa käyttämällä kerman sijaan maitoa, silloin vaan kannattaa lisätä toinenkin muna.

Toisaalta,kyllä se näytti kivemmalta, kun tomskut oli päällä.

Se peruspohja, johon piirakoissa yleensä törmää (rasvaa, jauhoja ja vettä), on kuiva ja mureneva. Juustoraasteella paranee kummasti, melkein vieläpä parempi on raastettu keitetty peruna. Mulla on sellanenkin ohje, postaan jahka tulee vastaan.

 

Post a Comment

<< Home