Soppaa

Friday, March 03, 2006

Atk on kivaa, kun se toimii

Bloggaaminen on helppoa. Kaikkihan sitä tekee. Sisällön kans ehkä joutuu joskus painimaan, mutta ulkonäön muokkaaminen nyt on pala kakkua? Muutaman työyön (opetapa sana skotille tai muille ulkomaalaisille ystävilles) hiustenrepimisen ja tämäniltaisen puolentoista tunnin puhelun jälkeen voin vain sanoa: Kiitos, sis!

Sitä soppaa:

Inkiväärillä maustettu bataatti-appelsiinikeitto

sipuli
pari bataattia
4 jauhoista perunaa
n. litra vettä
2 kasvisliemikuutiota

Kuori ja lohko kasvikset. Keitä kypsäksi kasvisliemessä. Surauta soseeksi sauvasekoittimella. Lisää:

1-2 cm pala inkivääriä raastettuna
n. 1/2 l appelsiinimehua
suolaa, mustapippuria

Koristele tai mausta tuoreella basilikalla.

Keitto toimii loistavasti äitille laihdutus- ja/tai kevätsiivousinnostajana keittiön pöydän ääressä, kun maaliskuun alun aurinko paistaa ikkunasta läpi kissankäpälien ja lasten kädenjälkien suoraan kaikille muruisille tasoille. Sen voi myös pakata mukaan evääksi. Tää äiti ainakin valitsee viimeksi mainitun, eli pakkaa soppaa termariin ja lähtee ulos aurinkoon ruskettamaan naamaansa.

Paremmin kuin hyvin kyytipojaksi sopii Pastanjauhajilta silmiin sattunut retkieväsohje. Siis muffinsit maustettuna valko- ja muulla sipulilla, yrteillä, tomaatilla.. Pastanjauhajiin törmäsin surffaillessani. En edes ihmettele, että ensimmäinen suuhunsopiva ohje johtaa suoraan sylttytehtaalle. Toisaalta, tuhansien ruokakeskustelutuntien aikana vielä tähän mennessä sylttyä ei oo edes mainittu. Palattakoon siis muffinseihin.

Välimerelliset muffinssit

125 g margariinia
2 munaa
1/2 tl suolaa
1 prk kevytkermaviiliä
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
paljon silputtua valkosipulia
n. 10 cm pala purjoa
50 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl basilikaa
1 rkl oreganoa
1/2 rkl rosmariinia
vajaa desi juustoraastetta

Paista valkosipuli ja purjosilppu öljytilkassa. Sulata margariini ja anna jäähtyä. Vatkaa joukkoon kananmunat, suola ja kevytkermaviili. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan puuhaarukalla varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi huolellisesti valutetut, hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit, sipulit ja mausteet sekä juustoraaste.

Voitele 12-vuokainen muffinipelti tai jaa isot, paperiset muffinivuoat uunipellille. Kaada taikina vuokiin. (Ohjeesta tulee 8 isoa tai 12 pientä muffinia.) Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Yllä alkuperäinen ohje. Sen verran modattiin paolan kanssa, että rasvan määrän voi huoletta puolettaa. Kevyempi versio on jopa parempi, pääsee vähemmällä sormien nuolemisella. Pätkän purjoa, josta lapset ei tykkää, vaihdoin yhteen punasipuliin.Painota sanaa vatkaa. Molemmat meistä käyttää leivinjauhetta rennolla ranteella, mutta munien vatkaaminen tekee muffinsseista vielä kuohkeampia.

Samaisen puhelun aikana, jossa muokattiin blogia, varioitiin myös muffinsseja lisää. Välimerellisesti sekaan voi myös silputa oliiveja ja juustoraasteen korvata fetalla tai homejuustolla. Sain myös vastauksen kysymykseen "paljonko on paljon?" Paljon on ainakin yks ykskyntinen valkosipuli tai sitten 6 pulleaa kynttä. Oman kokeilun tein viimeksi mainitulla. Paljon vois olla vieläkin enemmän..

Itse jatkoin ohjeen muokkaamista sen verran, että sekoitin kaikki muut aineet ennen jauho-leivinjauhe-seoksen lisäämistä. Tällä työjärjestyksellä voi ilahduttaa perheen herkkuaamupalalla: silppua ja paistele ja sekoittele illalla valmiiksi jääkaappiin, heitä aamulla jauhot sekaan ja vartin päästä ne pussaa sun varpaita! Jos nyt sitä satut aamulla haluta..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home